Page 40 - SektorelBakis01
P. 40

40                                                                                                                                                                                                                     41


                                                                                                                             SİYANÜR İÇEREN MADDELER            SİYANÜR MİKTARI          REFERANS
                                                                                                                                                                                         Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
                                                                                                                             Türk İçme Suyu Limiti              0.05           mg / L
                                                                                                                                                                                         İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik 17 Şubat 2005
                                                                                                                             Türkiye Meyve Suları Çekirdeksiz İşleme  0.03 – 0.14        Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı
                                                                                                                                                                               mg / L
                                                                                                                                                                                         1-2 115-125 / 1974
                                                                                                                             ABD İçme Suyu Limiti               0.2            mg / L    US EPA, 1998
                                                                                                                             Ovacık Atık Havuzuna Giden Su      0.2            mg / L    Ovacık Tesisi Analiz Sonuçları, (2001-2017)
                                                                                                                             Gıda Maddeleri                     1              mg / kg
                                                                                                                             İçecekler                          1              mg / kg   Gıda, Tarım ve Hayvancılık
                                                                                                                             Sert Çekirdekli Meyve Konserveleri  5             mg / kg   Bakanlığı Türk Gıda
                                                                                                                             Alkollü İçecekler                  1              mg/L/%Alkol  Kodeksi Yönetmeliği
                                                                                                                             Tuz                                20             mg / kg   29 Aralık 2011
                                                                                                                             Nugat, Badem Ezmesi gibi Ürünler   50             mg / kg
                                                                                                                                                                2.93 – 14.7              Almanya Gıda Maddeleri İnceleme ve Araştırma
                                                                                                                             Almanya Meyve Suları                              mg / L
                                                                                                                                                                                         Dergisi sayı 139, 132
                                                                                                                             Türkiye Meyve Suları               1.03 – 15.84             Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı
                                                                                                                                                                               mg / L
                                                                                                                             Çekirdekli İşleme                                           1-2 115-125 / 1974
                                                                                                                                                                297            mg / 100 gr  Almanya Gıda Maddeleri İnceleme ve Araştırma
                                                                                                                             İşlenmemiş Acı Badem
                                                                                                                                                                (2970          mg / kg)  Dergisi sayı 135/5
                                                                                                                                                                           Kendine özgü özellikleri nedeniyle siyanür; metal parçalar
                                                                                                                                                                           ile plastikler, sentetik kumaşlar, gübreler, bitki zararlıları için
                                                                                                                                                                           ilaçlar, boyalar ve ilaçlar gibi çok sayıdaki organik ürünlerin
                                                                                                                                                                           imalinde kullanılır. Ayrıca, kışın buzlanmaya karşı yollara
                                                                                                                                                                           dökülen tuzda, otomobil egzoz gazında ve dengeleyici olarak
                                                                                                                                                                           sofra tuzu gibi günlük hayatımızda maruz kaldığımız çevrede
                                                                                                                                                                           siyanür bulunmaktadır.


                                                                                                                                                                           Yanlış  “Siyanür kanser yapar.”

        Yanlış  Siyanür sadece madencilikte kullanılıyor.  Siyanür, karbon ve azottan oluşan doğal bir moleküldür. İkisi
                                                                                                                                                                           Doğru  Siyanür, kanserojen etkisi olduğu kabul edilmeyen D
                                                          birlikte, soluduğumuz havanın %80’ini oluştururlar. Dünyada
                                                                                                                                                                           grubu bir bileşendir, kanser yapmaz. Organizmalarda ve doğada
        Doğru  Sadece %6’sı madencilik sektöründe NaCN şeklinde (katı   hayat başlamadan önce mevcut olan siyanür, hayatın
                                                                                                                                                                           birikmez. Siyanür; doğal, fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçlerle
        ya da sıvı formda) kullanılmaktadır. %94 normal endüstriyel   evriminde temel yapı taşlarından birini oluşturmuştur.
                                                                                                                                                                           toksik olmayan kimyasallara dönüşür, zira siyanür havaya ve
        uygulamalarda (naylon,  plastik, kauçuk,sentetik,  iplik,
                                                                                                                                                                           diğer oksitleyicilere maruz kalınca; oksitlenir, bozulur ve kalıcı
        sentetik kumaş, tekstil, metal kaplama..vb) kullanılmaktadır.   Siyanür, doğada pek çok böcekte ve çok çeşitli sebzeler,
                                                                                                                                                                           olmaz.
                                                          meyveler ve kabuklu yemişler dahil pek çok bitkide düşük
                                                                                                                                                                           Her kimyasal madde alınan miktara bağlı olarak zehirleme
        Yanlış  Siyanür çok tehlikeli bir kimyasaldır.    konsantrasyonlarda bulunmaktadır. Hidrojen siyanürün
                                                                                                                                                                           özelliği gösterir. Toksikoloji biliminde kimyasal maddeler
                                                          doğal kaynağı amigdalin adı verilen şekerimsi bir bileşik
                                                                                                                                                                           zehirli  veya  zehirsiz  olarak  bir  ayırıma  tabi  tutulmaz.  Bir
        Doğru  Siyanür, sulu ortamda altını çözebilen çok az sayıdaki   olup; kayısı, fasülye filizi, mahun cevizi, kiraz, kestane, mısır,
                                                                                                                                                                           maddenin zehirli olup olmamasını gösteren parametre “doz”dur.
        kimyasaldan birisidir. Oldukça düşük maliyetlerde kolayca   kuru fasülye, mercimek, nektarin, şeftali, yer fıstığı, antep
                                                                                                                                                                           Siyanür; düşük konsantrasyonlarda alındığında sağlık ve çevre
        bulunabilen sıradan bir sanayi kimyasalıdır. Siyanür, 1887’den   fıstığı, patates, soya fasülyesi ve ceviz dahil pek çok meyve,
                                                                                                                                                                           sorunlarına hiçbir şekilde yol açmaz. Yüksek dozlarda maruz
        beri metallerin eldesinde kullanılagelmiş ve günümüzde de   sebze, çekirdek ve kabuklu yemişte bulunur. Diğer birçok
                                                                                                                                                                           kalındığında, akut toksik etkisi olan bir kimyasaldır.
        altın eldesinde tüm dünyada güvenli bir şekilde kullanılmakta   yiyecekte bulunan siyanür miktarları aşağıdaki tabloda da
        ve yönetilmektedir.                               verilmiştir:                                                                                                     Kaynak
                                                                                                                                                                           Logsdon, M., Hagelstein, K. Ve Mudder, T. (2001). Altın Üretiminde Siyanür Yönetimi.
                                                                                                                                                                           Karakaya, A. E. (2001) Siyanür Liç Yöntemi Kullanılarak Yapılan Altın Madenciliği Konusunda
                                                                                                                                                                           Hazırlanan TÜBİTAK ve Türk Tabipleri Birliği Raporlarının Toksikoloji Yönünden İncelenmesi
                                                                                                                                                                           Altın Madencileri Derneği tarafından hazırlanan “Türkiye’de Altın Madenciliğini Engellemeye
                                                                                                                                                                           Yönelik Asılsız İddialar ve Gerçekler (Kasım 2009)” ve “2011 Madencilik Sektörü ve Altın
                                                                                                                                                                           Madenciliği Raporu” isimli kaynaklardan derlenmiştir.
                                                                                                   kozaaltin.com.tr      kozaaltin.com.tr
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45