Page 41 - SektorelBakis01
P. 41

40                                                                                                         41


           SİYANÜR İÇEREN MADDELER             SİYANÜR MİKTARI         REFERANS
                                                                       Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
           Türk İçme Suyu Limiti               0.05           mg / L
                                                                       İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik 17 Şubat 2005
           Türkiye Meyve Suları Çekirdeksiz İşleme  0.03 – 0.14        Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı
                                                              mg / L
                                                                       1-2 115-125 / 1974
           ABD İçme Suyu Limiti                0.2            mg / L   US EPA, 1998
           Ovacık Atık Havuzuna Giden Su       0.2            mg / L   Ovacık Tesisi Analiz Sonuçları, (2001-2017)
           Gıda Maddeleri                      1              mg / kg
           İçecekler                           1              mg / kg  Gıda, Tarım ve Hayvancılık
           Sert Çekirdekli Meyve Konserveleri  5              mg / kg  Bakanlığı Türk Gıda
           Alkollü İçecekler                   1              mg/L/%Alkol  Kodeksi Yönetmeliği
           Tuz                                 20             mg / kg  29 Aralık 2011
           Nugat, Badem Ezmesi gibi Ürünler    50             mg / kg
                                               2.93 – 14.7             Almanya Gıda Maddeleri İnceleme ve Araştırma
           Almanya Meyve Suları                               mg / L
                                                                       Dergisi sayı 139, 132
           Türkiye Meyve Suları                1.03 – 15.84            Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı
                                                              mg / L
           Çekirdekli İşleme                                           1-2 115-125 / 1974
                                               297            mg / 100 gr  Almanya Gıda Maddeleri İnceleme ve Araştırma
           İşlenmemiş Acı Badem
                                               (2970          mg / kg)  Dergisi sayı 135/5
                                                          Kendine özgü özellikleri nedeniyle siyanür; metal parçalar
                                                          ile plastikler, sentetik kumaşlar, gübreler, bitki zararlıları için
                                                          ilaçlar, boyalar ve ilaçlar gibi çok sayıdaki organik ürünlerin
                                                          imalinde kullanılır. Ayrıca, kışın buzlanmaya karşı yollara
                                                          dökülen tuzda, otomobil egzoz gazında ve dengeleyici olarak
                                                          sofra tuzu gibi günlük hayatımızda maruz kaldığımız çevrede
                                                          siyanür bulunmaktadır.


                                                          Yanlış  “Siyanür kanser yapar.”

 Yanlış  Siyanür sadece madencilikte kullanılıyor.  Siyanür, karbon ve azottan oluşan doğal bir moleküldür. İkisi
                                                          Doğru  Siyanür, kanserojen etkisi olduğu kabul edilmeyen D
 birlikte, soluduğumuz havanın %80’ini oluştururlar. Dünyada
                                                          grubu bir bileşendir, kanser yapmaz. Organizmalarda ve doğada
 Doğru  Sadece %6’sı madencilik sektöründe NaCN şeklinde (katı   hayat başlamadan önce mevcut olan siyanür, hayatın
                                                          birikmez. Siyanür; doğal, fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçlerle
 ya da sıvı formda) kullanılmaktadır. %94 normal endüstriyel   evriminde temel yapı taşlarından birini oluşturmuştur.
                                                          toksik olmayan kimyasallara dönüşür, zira siyanür havaya ve
 uygulamalarda (naylon,  plastik, kauçuk,sentetik,  iplik,
                                                          diğer oksitleyicilere maruz kalınca; oksitlenir, bozulur ve kalıcı
 sentetik kumaş, tekstil, metal kaplama..vb) kullanılmaktadır.   Siyanür, doğada pek çok böcekte ve çok çeşitli sebzeler,
                                                          olmaz.
 meyveler ve kabuklu yemişler dahil pek çok bitkide düşük
                                                          Her kimyasal madde alınan miktara bağlı olarak zehirleme
 Yanlış  Siyanür çok tehlikeli bir kimyasaldır.  konsantrasyonlarda bulunmaktadır. Hidrojen siyanürün
                                                          özelliği gösterir. Toksikoloji biliminde kimyasal maddeler
 doğal kaynağı amigdalin adı verilen şekerimsi bir bileşik
                                                          zehirli  veya  zehirsiz  olarak  bir  ayırıma  tabi  tutulmaz.  Bir
 Doğru  Siyanür, sulu ortamda altını çözebilen çok az sayıdaki   olup; kayısı, fasülye filizi, mahun cevizi, kiraz, kestane, mısır,
                                                          maddenin zehirli olup olmamasını gösteren parametre “doz”dur.
 kimyasaldan birisidir. Oldukça düşük maliyetlerde kolayca   kuru fasülye, mercimek, nektarin, şeftali, yer fıstığı, antep
                                                          Siyanür; düşük konsantrasyonlarda alındığında sağlık ve çevre
 bulunabilen sıradan bir sanayi kimyasalıdır. Siyanür, 1887’den   fıstığı, patates, soya fasülyesi ve ceviz dahil pek çok meyve,
                                                          sorunlarına hiçbir şekilde yol açmaz. Yüksek dozlarda maruz
 beri metallerin eldesinde kullanılagelmiş ve günümüzde de   sebze, çekirdek ve kabuklu yemişte bulunur. Diğer birçok
                                                          kalındığında, akut toksik etkisi olan bir kimyasaldır.
 altın eldesinde tüm dünyada güvenli bir şekilde kullanılmakta   yiyecekte bulunan siyanür miktarları aşağıdaki tabloda da
 ve yönetilmektedir.   verilmiştir:                       Kaynak
                                                          Logsdon, M., Hagelstein, K. Ve Mudder, T. (2001). Altın Üretiminde Siyanür Yönetimi.
                                                          Karakaya, A. E. (2001) Siyanür Liç Yöntemi Kullanılarak Yapılan Altın Madenciliği Konusunda
                                                          Hazırlanan TÜBİTAK ve Türk Tabipleri Birliği Raporlarının Toksikoloji Yönünden İncelenmesi
                                                          Altın Madencileri Derneği tarafından hazırlanan “Türkiye’de Altın Madenciliğini Engellemeye
                                                          Yönelik Asılsız İddialar ve Gerçekler (Kasım 2009)” ve “2011 Madencilik Sektörü ve Altın
                                                          Madenciliği Raporu” isimli kaynaklardan derlenmiştir.
 kozaaltin.com.tr  kozaaltin.com.tr
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46